A FÉNY ÉS ÁRNYÉK PILLANATAI..../a fényképeim és grafikáim margójára/

Ezek a fotók, /-apró villanásaim, tájakra, állatokra, szép vidékekre-/ talán a tisztaságuknál fogva képesek megsejtetni valamit abból a csodából, amit a hétköznapi szemlélő számára nem mindig mutat meg, sokszor elrejt, de most megmutja a csodát...

NÉHÁNY  DOLOG  A TÉLI  FOTÓZÁS  KAPCSÁN:ITT VAN A TÉL , NÉMI HAVAZÁSSAL MEGÉRKEZETT MEGINT....


A téli képek készítése alkalmával már sok minden felmerült, sok dologról beszéltem is ezért, most talán csak néhány apróságot említenék meg.


A téli Balatont a helyben lakókon kívül még olyan sokan nem ismerik, de mára már a /téli túrázók/ száma is szaporodik, amint azt a  különböző  fotós  oldalakon is láthatjuk. Egyre több és szebb képpel növekszik a téli fotók  tárháza is és ez biztató jel  arra nézve, hogy  nem  csak  a  nyár  való  fotózásra.


Télen a fények is gyengébbek /még a Balatonnál is/ , mert a téli napsugárzás alacsonyabban éri a tájat, az égitest elhelyezkedése miatt. Amikor még a Balaton víztükre szabad, addig annak fényvisszaverő hatásai érvényesülnek és ezzel úgymond fénytöbbletet eredményeznek azokon a részeken is ahova ezek a sugarak még eljuthatnak. Ezért megint csak utalni tudok azon tényre, amit /már  az egyik blogomban írtam/, miszerint a balatoni tájakon az elsődleges fényforrás a közvetlen napfény és a másodlagos pedig nem lehet más, mint a vízről /Balaton/ visszaverődő fény, melynek a levegőben való szóródása a párásságtól is nagymértékben függ.A befagyott és havas víztükör szinte úgy viselkedik ilyenkor, mint a többi más hóval fedett felület, ezért a fotografálására a téli képek készítésének a szabályai itt is általában érvényesek....Érdekes dolog, de a már nyári fotózásaimhoz írt beszámolok, leírások alkalmával oly sokszor felemlített fényellenző /napvédő/ is szükséges lehet a téli fotózások  alkalmával  is. Ha képeket készítünk a havas, jeges tóképek esetén, a témáinkat viszonylagosan próbáljuk meg rövid expozíciós idővel, szűk rekesz nyílással elkészítene, no persze ha ezt engedi a gépünk és természetesen ha elmerünk szakadni a digitális kompaktunk automata felvételi beállításától. Ennek viszont az előnye egy érdekes és szép fotó lesz a jutalmunk, mivel csak így jelennek meg a témánk valódi finomságai.A napfényes és az erős úgymond téli fénytől tónus gazdag hóábrázolásunk alkalmával megint ha van rá módunk és lehetőségünk,  /itt megemlíteném a fotóbarkácsolás lehetőségeit/ , szóval igazándiból reális hatású életszerű fotót csak sárga szűrővel készíthetünk. Mivel a derűs havas táj megvilágításában, sajnos sok a kék fény hatás, így ennek részbeni módosítását és visszaállítását az úgymond tónusok egyensúlyát ennek a szűrűnek a hatásával érhetjük csak el. Ezért a sárga színszűrővel a hó finomabb tónusai is megjelennek és nem csak valamilyen meszes fehérség lesz látható a fotóinkon , így viszont  az UV-szűrő is nagy hatással alkalmazható ebben az esetben is.

Természetesen tudatosan alkalmazva a téli képeink ezen plusz hatásait is fekete-fehér illetve kékes tónusú ügyes képeket is készíthetünk, már - már művészi hatásokkal ötvözve azokat.
Weblap látogatottság számláló:

Mai: 14
Tegnapi: 5
Heti: 14
Havi: 181
Össz.: 140 302

Látogatottság növelés
Oldal: TÉLI FOTÓK MÁSKÉNT
A FÉNY ÉS ÁRNYÉK PILLANATAI..../a fényképeim és grafikáim margójára/ - © 2008 - 2018 - ktgrafika-ktfoto.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével egyszerű a honlap készítés! Programozói tudás nélkül is: Honlap készítés

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »